Novinky na Váš mail

D e l e n i e   č a j u

Čaje najčastejšie delíme podľa:
Pôvodu
Oblastí pestovania
Času zberu
Spracovania
Kvality a veľkosti listu

Delenie podľa pôvodu
Pri tomto delení je rozhodujúca krajina odkiaľ čaj pochádza:
Čína, Taiwan, India, Nepál, Japonsko, Srí Lanka, Vietnam, Thajsko, Indonézia, Afrika, Južná Amerika...

Delenie podľa oblastí
Toto delenie upresňuje miesto v krajine odkiaľ čaj pochádza:
Čína - Yunnan, Guangxi, Hainan, Guizhou, Hunan, Jiangxi, Fujian, Zhejiang, Anhui, Hubei, Sichuan, Jiangsu...
India - Darjeeling, Assam, Nilgiri, Sikkim, Duár...
Srí Lanka - Nuwara Eliya, Uva, Dimbula, Ratnapura, Galla...
Japonsko - Kjóto, Nara, Šizuoka, Mie, Kagošima...
Vietnam - Thai Nguyen, Play Cu, Ha Giang, Yen Bai...
Afrika - Keňa, Kamerun, Malawi, Tanzánia...

Delenie podľa času zberu:
Pri tomto delení je dôležitý čas zberu čajových lístkov. Najčastejšie sa označujú podľa ročných období:
Jarný zber - je považovaný za najlepší, v Indii sa označuje First Flush, v Japonsku Ichibancha a číne Qing-Ming. Skorý jarný zber sa označuje aj ako Early Spring.
Letný zber - Second Flush
Jesenný zber - Autumnal Flush
Zimný zber - Winter Crop

Delenie podľa spracovania
Zelené čaje - neoxidované, nefermentované
Biele čaje - veľmi málo oxidované, nefermentované
Žlté čaje - neoxidované, len ľahko špeciálne dodatočne fermentované (čínska špecialita)
Oolongy - čiastočne oxidované od 8 do 70%, nefermentované
Čierne čaje - úplná oxidácia, nefermentované (pri čajoch z Darjeelingu a Nepálu je oxidácia len čiastočná)
Tmavé čaje (Pu Erh) - neoxidované, umelá aj prirodzená fermentácia (zretie)- podľa druhu
Aromatizované čaje - aromatizované kvetmi, bylinami, ovocím a arómou

V Číne sa čaje delia na:
Lü Cha - zelené
Bai Cha - biele
Huang Cha - žlté
Wulong Cha - zeleno-modré
Hong Cha - červené
Hei Cha - čierne

Delenie podľa veľkosti listu
Čierne čaje sa tiež delia aj podľa veľkosti listu na:
Listové (Leaf) - čaj obsahuje iba celé listy
Zlomkové (Broken) - listy sú nasekané na menšie kúsky
Drťové (Fannings) - listová drť, používa sa aj do nálevových vreciek
Prachové (Dust) - čajový prach, používaný hlavne do nálevových vreciek
Vyrábané metódou CTC (Crushing - Tearing - Curling) - Drvenie - Trhanie - Zvinovanie - je to strojová, dosť neselektívna metóda spracovania. Čaj sa najčastejšie používa do nálevových vreciek, ale občas sa touto metódou vyrábajú aj veľmi kvalitné čaje.
Vyrábané metódou LTP (Lawrie Tea Processer) - čajové listy sa rozsekajú na drť a následne v tenkých vrstvách prebieha rýchla fermentácia. Čaj sa najčastejšie používa do nálevových vreciek.
Niektoré zelené čaje sa tiež spracúvajú ako zlomkové alebo drťové.


©  2002 - 2016 Copyright - Karol Maco

Na začiatok stránky