Novinky na Váš mail

C a m e l l i a   S i n e n s i s

Čajovník čínsky (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) je vždy zelená, neopadávajúca rastlina. V prírode sa vyskytuje v dvoch formách, ako ker alebo strom. Listy majú pretiahnutý, elipsovitý tvar a sú usporiadané na vetvičkách striedavo. Mladé lístky sú jemné a mäkké, často porastené jemnými chĺpkami. Naopak staré listy sú kožovité a tvrdé. Veľkosť listov sa podľa odrody pohybuje od 2 do asi 16 cm.

Kvety čajovníka čínskeho majú bielu, niekedy ružovkastú farbu a pozostávajú z piatich lupienkov. Rod Camellia bol pomenovaný na počesť Jiřího Josefa Kamela (Camelius), brnenského rodáka, ktorý pôsobil ako misionár na Filipínach a v Číne. Bol známy zanietením pre botaniku, prírodovedu a samozrejme šírením kresťanstva.

P e s t o v a n i e   č a j u

Rozhodujúci vplyv na pestovanie a kvalitu čaju zohráva podnebie, v akom sa čajovník pestuje. Čajovník čínsky sa väčšinou pestuje v tropickom a subtropickom pásme až do výšky 2500 m.n.m. Práve čaj nazbieraný v takýchto vysokohorských podmienkach sa vyznačuje vysokou kvalitou. Má mimoriadnu chuť a výnimočnú vôňu, ktorá je pre tieto čaje charakteristická. Je to spôsobené pomalším rastom čajovníku vo vysokej nadmorskej výške, čo má za následok vyššiu kvalitu listov, no nižšiu celkovú úrodu.

Čajovník je dosť tolerantná rastlina k teplote. Dobre znáša výkyvy teplôt a prežije aj krátkodobý mráz. Dlhotrvajúce chladné alebo naopak veľmi teplé slnečné počasie môže nepriaznivo ovplyvniť kvalitu samotného čaju. Už menej je čajovník tolerantný k prísunu vody. K dobrému rastu listov potrebuje celoročný prísun vody v dostatočnom množstve, no neznesie dlhotrvajúce premočenie koreňového systému. Na pestovanie čajovníka je ideálne podnebie s vyššou vzdušnou vlhkosťou a častými hmlami, ktoré tiež ovplyvňujú kvalitu čaju.

Čajovník sa najčastejšie rozmnožuje výsevom semien alebo štepením. Semená vysiate v inkubátore vyklíčia asi za 1 až 1,5 mesiaca, vo voľnej prírode to trvá asi dvojnásobne dlho.

Dnes sa čajovník pestuje a s väčším či menším úspechom spracováva po celom svete od Ďalekého východu cez indický subkontinent, Afriku, Južnú Ameriku, Austráliu a Oceániu až po Európu.

   

   

©  2002 - 2016 Copyright - Karol Maco

Na začiatok stránky